Categories
Blogi

ASP-tili ja ensiasuntoon säästäminen

ASP-tili ja ensiasuntoon säästäminenEnsiasunto on monelle yksi elämän tärkeimmistä ostoksista. Yleensä se on myös yksi elämän suurimmista ostoksista, joten ensiasunnon ostoon kannattaa valmistautua huolellisesti. ASP-tili ja ensiasuntoa varten säästäminen onkin hyvä aloittaa hyvissä ajoin. Löydät tästä artikkelista hyviä vinkkejä ASP-tiliin ja ensiasuntoon säästämiseen liittyen!

Mikä on ASP-tili?

ASP tulee sanoista asuntosäästöpalkkio. ASP-tili onkin ensiasunnon hankkimista varten avattava tili, joka on suunnattu 15–39-vuotiaille ensiasunnosta haaveileville kuluttajille. Suomen valtio tukee ASP-tilijärjestelmää.

Jos olet kiinnostunut aloittamaan ensiasuntoa varten säästämisen, voit avata pankissa ASP-tilin. Tälle tilille on tarkoitus säästää osa asunnon lainasummasta. Kun summa on säästetty, myöntää pankki sinulle lopun kauppasummasta asuntolainan muodossa. Samalla saat asuntolainaasi erilaisia etuja ja tukia.

Tilille tulee säästää ensiasunnon hankintahinnasta vähintään 10 %. Aikaa tähän on 2 vuotta. Kun summa on säästetty, myöntää pankki lainan asunnon ostamista varten. Kaiken kaikkiaan tilille kertyy rahaa 1 200 €–24 000 €. Säästämistä on mahdollista jatkaa kahden vuoden jälkeen ja kerryttää näin omaa pesämunaa. Kun pesämuna on säästetty, on asuntolaina vielä mahdollista kilpailuttaa. Asuntolainaa ei siis tarvitse välttämättä ottaa siitä pankista, jossa oma ASP-tili on.

Millaisia ehtoja minun tulee täyttää saadakseni ASP-tilin?

Jotta voisit avata ASP-tilin, tulee sinun olla vähintään 15-vuotias. 40-vuotias ei kuitenkaan voi enää avata ASP-tiliä. Sen sijaan myös yli 40-vuotias voi nostaa ASP-lainan, jos säästäminen on aloitettu ennen kuin henkilö on 40-vuotias. Jos olet aiemmin omistanut 50 % tai enemmän asuinhuoneistosta, et voi avata itsellesi ASP-tiliä. Jos aviopuolisosi on jo 40-vuotias tai vanhempi, mutta itse olet alle 40-vuotias, voitte avata yhteisen ASP-tilin.

Ennen vuotta 2014 ASP-tilin saamisen ikärajoja muutettiin. Yläikäraja nousi ja alaikäraja laski. Ennen alaikäraja oli 18 vuotta, mutta vuodesta 2014 ASP-tilin on voinut avata jo 15-vuotiaalle. ASP-tili onkin erinomainen lahjaidea teinille, joka on vasta tulevaisuudessa aloittelemassa itsenäistä elämää; ASP-tili on upea pesämuna oman asunnon ostoa varten.

Millaisia etuja ASP-tilin avaamiseen liittyy?

ASP-tilin avaamiseen liittyy monenlaisia etuja. Ensinnäkin tilille maksetaan tavallista korkeampaa korkoa, minkä lisäksi koroista ei tarvitse maksaa veroja. Valtio takaa lainan maksutta. Tavallisesti valtiontakaus on maksullinen palvelu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *