Categories
Blogi

Kulutusluotto edullisemmin – korkokatto laski korkoja

KulutusluottoKulutusluottoja on perinteisesti pidetty erityisen kalliina vaihtoehtona niiden korkeiden, jopa kiskurimaisten, korkojen vuoksi. Syyskuussa 2019 voimaan tullut korkokatto kuitenkin laski kulutusluottojen korkoja ja kulutusluotto onkin nyt mahdollista saada entistä edullisempaan hintaan. Ellet ole vielä kuullut kulutusluottojen korkokatosta ja sen vaikutuksista kulutusluottojen korkoihin, kannattaa lukea tämä aiheeseen pureutuva artikkelimme!

Kulutusluottojen korkokaton taustat ja tavoitteet

Kulutusluottojen uusi korkokatto astui voimaan syyskuussa 2019. Sen tavoitteena oli kohtuullistaa kulutusluottojen korkoja asettamalla niiden nimelliskoron maksimimääräksi enintään 20 %. Tämän lisäksi määrättiin, että nimelliskoron lisäksi kulutusluotosta saadaan periä lisäkuluja ainoastaan maksimissaan 150 €/vuosi.

Jo vuonna 2013 kulutusluottojen todellista vuosikorkoa laskettiin lainsäädännön keinoin. Tuolloin rajoitus koski alle 2 000 € suuruisia kulutusluottoja ja maksimikorkoprosentti laski 50 % tasolle. Uusi korkokatto laski korkoja entisestään ja laajeni koskemaan myös yli 2 000 € suuruisia kulutusluottoja.

Oikeusministeriö on maininnut, että uuden korkokaton kautta on tarkoitus kohtuullistaa kulutusluottojen hinnoittelua. Samalla on tarkoitus pyrkiä vähentämään kulutusluottojen aiheuttamia velkaongelmia ja helpottamaan lainvalvontaa.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan korkokatto on tervetullut uudistus, mutta sen lisäksi tarvittaisiin muitakin toimenpiteitä helpottamaan ja ehkäisemään kuluttajien velkaantumiseen liittyviä ongelmia. Pahimmillaan osa kuluttajista joutuu kuluttaja-asiamiehen mukaan selviytymään edelleenkin jatkuvista velkojen takaisinmaksuista jopa yli 100 % vuosikoroilla. Tällaisissa tapauksissa kuluttajan kannattaa kuluttaja-asiamiehen mukaan yrittää vaatia korkojensa kohtuullistamista.

Kuluttaja-asiamiehen mukaan uuteen korkokattoon sisältyy myös porsaanreikiä, joita luotonantaja voi käyttää hyväkseen kasvattaen näin luotosta aiheutuvia kuluja. Luotonantajalla jää nimittäin edelleen mahdollisuus suurentaa luoton määrää sekä pidentää laina-aikoja.

Millaisia kulutusluottoja uusi korkokatto ei koske?

Uusi korkokatto ei koske sellaisia asuntoluottoja, joiden vakuutena on käytetty asuntoa taikka muunlaista omaisuutta. Myöskään autojen osamaksukauppaa uusi korkokatto ei koske. Korkokatto koskee ainoastaan lainmuutoksen jälkeen tehtyjä luottosopimuksia. Jos oman kulutusluoton on ottanut ennen uuden lainmuutoksen voimaantuloa, ja siitä joutuu maksamaan kohtuutonta korkoa, kannattaa kuitenkin varmistaa, olisiko lainan korkoja mahdollista kohtuullistaa. Kuluttaja-asiamiehen mukaan osa kuluttajista maksaa jopa yli 100 % korkoa, mikä on täysin kohtuutonta ja uhkaa ajaa lainan takaisinmaksajan taloudellisiin vaikeuksiin ja suoranaiseen velkavankeuteen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *