Categories
Blogi

Näin lyhennät lainaasi – tunne termit!

Näin lyhennät lainaasi – tunne termit!Lainaa ottaessa on hyvä miettiä valmiiksi oma maksukyky. Lainasopimusta tehdessä mietitään valmiiksi sopiva lainan määrä takaisinmaksua silmällä pitäen. Mitä kuluttajan kannattaa tietää lainan lyhennyksestä?

Tutustu termeihin

Lainaa voi lyhentää useammalla eri tavalla. Valitsit sitten lyhennystavaksesi minkä vain, koostuu maksettava erä aina takaisinmaksettavasta pääomasta ja sovitusta korosta sekä pankin marginaalista. Takaisinmaksua suunnitellessa pitää tutustua lainasi korkoihin, viitekorkoon ja marginaaliin. Kun ymmärrät takaisinmaksutapojen vaikutukset, ja tiedät oman taloudellisen tilanteesi, osaat asiantuntijan avulla valita parhaimman vaihtoehdon itsellesi.

Annuiteetti eli tasaerä

Annuiteettilainan takaisinmaksu suunnitellaan siten, että maksamasi erä on aina yhtä suuri. Näin ollen tiedät heti lainasi viimeisen takaisinmaksupäivän. Maksusuunnitelma kuitenkin päivittyy korkojen muuttuessa, jolloin muuttuu myös maksuerän suuruus. Käytännössä maksat lainan pääomaa takaisin joka kuukausi saman verran, mutta korkojen määrä vaihtelee koron muuttuessa. Jos korko nousee, on maksueräsi hieman suurempi ja jos korko laskee, maksat hieman vähemmän kuukausittain.

Annuiteettilaina voi olla ehtona pidemmälle laina-ajalle. Se on hyvä vaihtoehto, jos laina-ajan pituuden varmistamisella on sinulle merkitystä ja taloutesi kestää korkojen muutokset. Jos sinulla ei ole ehtoa annuiteetille tai pakottavaa tarvetta varmistaa laina-aikasi pituus, voit miettiä myös muita vaihtoehtoja.

Kiinteä tasaerä

Kiinteä tasaerä sekoitetaan usein annuiteettiin. Kiinteällä tasaerällä lyhennät lainaasi nimenmukaisesti täsmälleen saman euromäärän per kuukausi. Ero annuiteettiin tapahtuu korkojen käsittelyssä. Kiinteällä tasaerällä kuukausimaksusi pysyy samana, vaikka korot nousisivat tai laskisivat. Jos korot nousevat, pitenee myös laina-aikasi.

Kiinteän tasaerän takaisinmaksusuunnitelman hyvä puoli on, että tiedät lainasi takainsinmaksun suuruuden joka kuukaudelle. Se helpottaa talouden suunnittelua, mikäli laina-ajan pituudella ei ole sinulle väliä. Riskinä on korkojen nousu. Laina-aika pitenee ja lyhennyksestä menee pienempi osa itse lainan lyhentämiseen. Pahimmillaan tasaerä kuluu korkoihin tai ei edes riitä niiden suorittamiseen. Pankit vaativat, että lyhennyksen on oltava vähintään korkojen verran, joten tällaisessa tilanteessa sovitaan uusi takaisinmaksutapa.

Tasalyhennys

Tasalyhennyksellä maksetaan kiinteää osuutta pääoman lyhennystä sekä pääoman kokonaismäärän mukaista korkoa. Sitä mukaa kun laina lyhenee, korkojen määräkin vähenee ja maksuerien euromäärä pienenee. Korkojen vaihtelut vaikuttavat maksueriin, ne pienenevät tai suurenevat korkojen mukaan, mutta laina lyhentyy tasaisesti koko ajan. Tasalyhennyksellä lainan takaisinmaksu lähtee nopeasti liikkeelle. Aluksi erät voivat olla isompia, mutta kevenevät loppua kohden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *