Categories
Blogi

Osakesäästötili piensijoittajalle

OsakesäästötiliTämä artikkeli perehdyttää sinut piensijoittajan osakesäästötilin saloihin. Kerromme, miksi piensijoittajan kannattaa hankkia osakesäästötili ja kuinka omaa osakesäästötiliä on mahdollista hyödyntää. Jos pienimuotoinen osakesäästäminen kiinnostaa sinua, kannattaa lukea artikkelimme tarjoamat vinkit huolellisesti onnistuneen osakesäästämisen aloittamiseksi. Piensijoittajat pääsevät osakesäästötilien omistajiksi vuoden 2020 alussa, joten viimeistään nyt kannattaa valmistautua ensi vuoteen uusien sijoitussuunnitelmien kera.

Mikä ihmeen osakesäästötili?

Osakesäästötili on yksityisille sijoittajille eli luonnollisille henkilöille tarkoitettu tili. Tälle tilille sijoittajan on mahdollista siirtää rahaa, jotka puolestaan sijoitetaan osakkeisiin. Käytössä ovat osakkeet, jotka kuuluvat listatuille yhtiöille. Uudenlainen tili voidaan avata jopa alaikäiselle ja se onkin houkutteleva vaihtoehto pohdittaessa erilaisia tapoja kerryttää säästöjä lapselle. Osakesäästötiliä ei ole tarkoitettu yhteisöille eikä yrityksille, eivätkä ne voi avata tällaista tiliä. Lisäksi osakesäästötilien määrä per henkilö on rajoitettu yhteen.

Kuinka osakesäästötiliä käytetään?

Osakesäästötilille on mahdollista siirtää jopa 50 000 €. Tilillä voi kuitenkin olla tätä suurempi määrä sijoituksia. Sijoitus voi kasvaa osakkeiden noustessa ja kun tilille kertyy osinkoja. Osingot on mahdollista sijoittaa tilin kautta edelleen. Jos osinkotuloja halutaan nostaa tililtä, maksetaan tuloista veroa.

Sijoittaja voi siirtää osakesäästötililleen ainoastaan sellaista rahaa, jonka hän aikoo käyttää pörssiosakkeisiin. Hän ei siis voi siirtää tililleen rahasto-osuuksia, osakkeita tai muunlaista varallisuutta. Tilille siirrettyjä varoja on mahdollista sijoittaa kotimaisiin ja ulkomaisiin osakkeisiin.

Mitä hyötyä piensijoittajalle on osakesäästötilistä?

Ensinnäkin piensijoittajan hankkiessa itselleen osakesäästötilin hänen verokohtelustaan tulee aikaisempaa yhdenmukaisempaa verrattaessa sijoitusvakuutusten, rahastojen ja kapitalisaatiosopimusten verotusta. Osakesäästötilit auttavat myös lisäämään yksityishenkilöiden kiinnostusta osakesijoittamista kohtaan.

On mahdollista, että uudenlaiset osakesäästötilit auttavat hajauttamaan Suomen osakesäästäjien osakesalkkusijoituksia entistä tehokkaammin. Tämä tosin jää nähtäväksi, sillä osakesäästötilit otetaan käyttöön vasta ensi vuonna. On myös tärkeää tiedostaa, että osakesäästötilit on omaisuusluokkahajautettu vain heikosti, sillä tili sisältää ainoastaan osakkeita. Lisäksi nämä tilit ovat heikolla tasolla riskisuojattuja, sillä rahastoja tai ETF:iä ei tileille hyväksytä. Jos sijoittaja tekee osakesäästötilillään tappiota, saa hän vähentää tappiot verotuksessaan. On kuitenkin huomioitava, että vähennyskelpoisuus koskee ainoastaan tilanteita, joissa osakesäästötili lopetetaan kokonaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *