Categories
Blogi

Vakuudettomat lainat vs. vakuudelliset lainat

Vakuudettomat lainatLainamarkkinoiden erilaiset vaihtoehdot saattavat saada kokemattoman lainanhakijan pään pyörälle. Tarjolla on niin vakuudettomia kuin vakuudellisiakin lainoja, ja on tärkeää tietää, mitä eroa näillä lainatyypeillä on esimerkiksi korkojen osalta. Lisäksi on erittäin tärkeää tietää, mitä vakuuksia tyypillisesti vaaditaan hakiessasi vakuudellista lainaa. Tämä artikkeli pureutuu näihin kysymyksiin ja artikkelin luettuasi tiedät enemmän vakuudettomien ja vakuudellisten lainojen eroista ja molempien vaihtoehtojen tarjoamista mahdollisuuksista.

Mitä tarkoittaa vakuudeton laina

Nimensä mukaisesti vakuudettoman lainan saaminen ei vaadi vakuuksia. Aivan kuka tahansa ei vakuudetonta lainaa kuitenkaan saa, vaan monet tekijät vaikuttavat lainapäätöksen saamiseen. Yleensä luottohistoriasi on eräs merkittävimmistä tekijöistä, joita luotonantaja tarkastelee harkitessaan vakuudettoman lainan antamista. Luottohäiriömerkinnät luottotiedoissasi ovat yleensä syy evätä vakuudeton laina.

Yleensä lainan hakemisen alaikäraja on 18 vuotta. Monet vakuudettoman lainan antajat vaativat kuitenkin tätäkin korkeampaa ikärajaa ja yleensä lainan saakin todennäköisemmin, jos on jo ehtinyt täyttää 20 vuotta. Nuorten hakijoiden on erityisen tärkeää pystyä todistamaan, että saa säännöllistä tuloa.

Säännölliset tulot auttavat sinua saamaan vakuudetonta lainaa. Tämän lisäksi vakituinen työpaikka on lainanhakijalle meriitti, erityisesti, jos työsuhteesi on jo jatkunut pitkään. Luottoluokituksesi on parempi, ellei sinulla ole jo ennestään velkaa. Oma asunto nostaa luottoluokitustasi, erityisesti ellei sinulla ole asuntovelkaa. Myös korkea koulutus nostaa luottoluokitustasi.

Parisuhteessa eläminen parantaa lainansaantimahdollisuuksia. Luotonantajan kanssa voi myös sopia siitä, että kaksi henkilöä vastaa velasta yhteisvastuullisesti. Tällöin lainan saaminen on todennäköisempää kuin yksin, kahden henkilön jakaessa luottoriskin keskenään.

Vakuudettoman lainan korko on yleensä korkeampi kuin vakuudellisen lainan, koska luotonantaja ottaa vakuudettoman lainan kohdalla suuremman riskin. Vertailu kuitenkin kannattaa ja myös vakuudettomat lainat on mahdollista kilpailuttaa ja löytää kohtuullisella korolla oleva edullinen laina.

Mitä tarkoittaa vakuudellinen laina?

Vakuudellinen laina vaatii aina jonkun vakuuden. Esimerkiksi asunto voi toimia lainan vakuutena. Usein käytetään myös henkilötakausta, mikä tarkoittaa sitä, että ellet itse kykene suoriutumaan lainasi takaisinmaksusta sovitulla tavalla, vastaa henkilötakaaja lainasi takaisinmaksusta. Vakuudellista lainaa voi joissakin tapauksissa saada, vaikkei vakuudetonta lainaa saisikaan. Myös vakuudellisen lainan korot ovat yleensä pienemmät kuin vakuudettoman lainan, koska vakuuden ansiosta luotonantajan riski on pienempi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *